Köttdetaljer

Högrev
Högreven är en populär detalj som sitter på djurets främre del av ryggen framför entrecôten och innehåller mycket insprängt fett vilket gör den fantastiskt smakrik. Högreven är en detalj som jobbat lite hårdare under djurets levnad och har därför en grövre muskelstruktur vilket gör att den kräver längre tid under tillagningen och lämpar sig därför till grytor, långkok och ugn, men också att mala ner till färs. Högrevskärnan är partiet precis innan muskeln övergår till entré.

Entrecote
Entrecôten sitter i mitten av djurets ryggparti och är en av de populäraste nötdetaljerna. Köttet är mycket mört och innehåller lite mer insprängt fet vilket gör den väldigt saftig och smakrik. Entrecôten är vanlig att grilla/steka i skivor men är också populär att göra i ugn som rostbiff.

Bringa
Bringan sitter vid nötkreaturets bröstparti och innehåller mycket fett vilket gör den mycket smakrik. Bringan passar bra att göra långkok, stek i ugn eller att mala ner till färs för extra saftiga och smakrika burgare.

Bog
Bogen sitter på den övre delen av nötkreaturets framben och är en mager detalj. Bogen är en hårdare detalj som kräver lite mer tillagningstid och lämpar sig därför väl till att göra stek i ugn eller gryta men också för att mala ner och göra råbiff på.

Flankstek
Flanksteken är en detalj som är brukar vara populär på sommaren då den lämpar sig väl för grillen. Flanksteken sitter vid nötkreaturets magparti och är väldigt mör. Den går även bra att göra i ugn på låg värme eller bräsera.

Fransyska
Fransyskan sitter vid nötkreaturets rygg- och magparti och går att stycka ner till mindre stekar då det är flera muskler som sitter ihop. Fransyskan är en populär detalj som ofta används i grytor eller som stek i ugn då den behöver lite längre tillagningstid för att bli mör.

Ryggbiff
Ryggbiffen sitter längst nötkreaturets ryggrad och tillhör biffstocken som går att stycka på flera vis. Det utskurna delen utan ben kallas för ryggbiff, behåller man benet får man en clubstek och om skivar hela biffstocken på mitten får man med filédelen vilket gör den till den eftertraktade grilldetaljen T-benstek (dubbelbiff).

Oxfilé
Oxfilén är en liten detalj som sitter på insidan av nötkreaturets ryggrad. Den klassas som den lyxigaste detaljen bland ädeldetaljerna och är på så vis det dyraste nötköttet. Då muskeln varit vilande under nötdjurets uppväxt har den små muskelfibrer vilket gör den den otroligt mör och fin.

Rostbiff
Ytterlåret sitter på utsidan av djurets lårparti och används till att göra rumpstek och grytstek. Rumpsteken sitter i spetsen och är en underskattad detalj som inte syns speciellt mycket i vanliga butiker, men har varit en rolig och populär detalj hos oss. Rumpsteken är lite mörare och vi levererar den både skivat och i bit med kappa vilket sätter mycket saftighet och smak. Grytstek behöver lite mer tid i tillagningen och gör sig mycket fint som stek i ugn.

Innanlår
Innanlåret använder vi till att göra dem populära detaljerna pepparbiff och lövbiff. Innanlåret är en mager detalj med små muskelfibrer vilket gör den mör. Pepparbiffen är rullad i en härlig pepparkrydda och skivad i tjockare biffar som steks precis som annan typ av biff, medans lövbiffen skivas platt och tunt och gör sig bra för bl.a. rullader.

Ytterlår & innanlår
Ytterlåret är en lång muskel som sitter på utsidan av nötdjurets bakben från länd till knäben. Spetsen på ytterlåret är något mörare och kallas för rumpstek. Innanlåret sitter på lårets insida och består av två muskler som sitter tätt ihop. Den mindre av musklerna kallas aduktor och kan användas för sig.

Rulle
Rullen en detalj med lite mer bindväv och grövre muskelfibrer vilket gör det lite hårdare och kräver därför mer tillagningstid på lägre temperatur för att bli mör. Den går att använda till bland annat sjömansbiff, tjälknöl, koka eller göra en stek i ugn på.